Защо слънчеви очила с UV защита

 

Разберете опасността от UV лъчите и защо са ни необходим слънчеви очила с адекватна защита

 

 

Тук ще разгледаме какво представлява UV радиацията и защо е добре да носим слънчеви очила с UV защита, каквито се предлагат в Moden.bg. Слънцето поддържа живота на нашата планета, но същевременно лъчите му представляват и заплаха. Основната такава е под формата на Ултравиолетова(UV) радиация. Тя е компонент на слънчевата радиация, но може да се получи и от изкуствени източници като заваряващи машини, солариуми и лазери.

 

Повечето са запознати, че UV радиацията може да навреди на кожата, но значително по-малка част знаят, че тя може да увреди и очите или че различни компоненти на соларната радиация могат да увредят зрението.

 

Слънчевите очила правят живота ни по-лесен и комфортен, като същевременно от тях се очаква да ни защитават от UV лъчите. Само по себе си UV покритието на стъклата не е скъпо и е възможно да се намерят евтини слънчеви очила с UV защита, каквито се предлагат и от Moden.bg. Цената не е гаранция и не всички скъпи очила могат да ви предложат адекватна защита. В последните 20 години в България се продадоха много евтини слънчеви очила без защита и е недопустимо въобще разрешението за производство и търговия с такива, но да оставим настрана темата за безхаберието на властите. Защитата от UV лъчите не зависи от цената и от това, колко тъмни са стъклата. И пластмасовите и стъклените стъкла абсорбират част от UV светлината, но не достатъчно. Единия вариант е стъклата да бъдат покрити с тънък защитен слой, а другият е да се използват специални материали при производството на стъклата. Вторият вариант е по-добър и предпазва очите дори и при надраскване. Лошото е, че няма да намерите информация каква е производствената технология.

 

Има три вида UV радиация: UV-C се абсорбира от озоновия слой и не представлява заплаха, докато UV-A и UV-B радиацията може да окаже значителни краткосрочни и дългосрочни последици върху очите и зрението.

 

 

Ако очите ви бъдат изложени на значително UV облъчване за кратък период от време, може да почувствате ефект, наречен фотокератитис(photokeratitis). Той може да е болезнен, а към симптомите му спадат зачервени очи, чувство че има чуждя тяло в около, повишена чувствителност към светлината, както и значително насълзяване на очите. Фотокератитис е познат и като снежна слепота, която причинява временна загуба на зрението за обикновено 24-48 часа. Колкото на по-висока надморска височина сте, толкова е по-голям риска. А когато има сняг, независимо от надморската височина, сам по себе си той е достатъчна предпоставка.

 

Всеки който прекарва време навън е подложен на опасност от проблеми с очите заради UV лъчите. От географска гледна точка колкото сте по-близо до екватора, толкова опасността е по-голяма и обратно. Опасността е по-висока и когато слънцето е най-високо в небето, обикновено между десет сутринта и два следобед. UV лъчението е по-силно на широки и открити места с наличие на отразяващо повърхност като снега и пясъка. Неналичието на видима силна слънчева светлина, не елиминира опасността – облаците не оказват почти-никакво влияние върху лъчението.

 

По-дълготрайното излагане на радиация може да има по-сериозни последствия. Научни изследвания доказват, че излагането на малко количество UV радиация за продължителен период(години) повишава шанса за развитие на катаракт и може да увреди ретината, която ни служи да виждаме. Колкото по-дълго се облъчват очите, толкова по-голяма е вероятността за развитие на заболявания вследствие на това.

 

Поради всичко това се препоръчва носенето на слънчеви очила и шапка с козирка по всяко време когато сте навън. Последното не е толкова разпространено. Някой контактни лещи също ви предлагат UV защита.

 

За да предоставят адекватна UV защита, слънчевите очила трябва да:

 

-          Блокират 99% до 100% UV-A и UV-B лъчите

-          Да ограничават 75% до 90% от видимата светлина

-          Да няма надрасквания по стъклата – наранява се UV покритието и вредните лъчи биват пропускани оттам

-          Стъклата да със сив цвят за правилно разпознаване на цветовете

 

Най-добрата защита могат да предоставят стъкла изработени от поликарбонат или материал наречен Тривекс. Ако прекарвате продължително време навън слънчевите очила трябва да ви стоят максимално плътно и да блокират светлината от всички страни.

 

@Moden.bg

 

Източници: 

http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/uv-protection

http://en.wikipedia.org/wiki/Sunglasses